Историјски периоди

Најстарији трагови живота људи на овим просторима потичу из периода Илира ( 1500 год.п.н.е.), када су ове просторе насељавала илирска племена Аутаријата и Ардијеји. У околини су пронађене њихове гробнице. У каснијем периоду овај крај улази у састав римске провинције „ Малавицио“. Долином Дрине је пролазио римски пут „ Виа Дрина „ , а у овај крај тада долазе германски рудари Саси.
У Жупи, низводно од Вишеграда пронађени су римски новчићи Цонстантинус И и ИИ. Истраживањима Земаљаског миузеја из Сарајева из 1966.год. на подручију села Мушићи пронађени су остаци словенске керамике из ВИ и ВИИ вијека који свједочи о насељавању Словена на овом простору . У околини Рудог налази се и велики број локалитета са средњовјековним стећцима, од којих су најпознатији.
У вријеме Стефана Немање читав крај улази у састав српске државе Немањића, средином 14.вијека био је под влашћу српског жупана Николе Алтомановића. Тада овај крај заузима босански краљ Твртко ИИ и прикључује га Босанском краљевству.

Рудо се први пут помиње: „ Из повеље Мустафе-паше о оснивању Рудог-краја око старог Рудог чинију нахију Полимља а то је највјероватније средњовјековно организовање краја. 1444.године се наводи сусједни град Северин у Полимљу. „ (Кастратовић, 2013:25), Мустафа Паша је око 1555.године саградио варош, на лијевој обали Лима и он остаје под турском влашћу, све до Берлинског конгреса 1878. када читаву Босну преузима Аустроугарска. Доласком Аустроугара Вишеград добија контуре градске средине . Они граде водовод, уводе земљишне књиге, граде ускотрачну пругу и јавне грађевине .
Послије Првог свјетског рада Вишеград улази у састав Краљевине Југославије у оквиру Босне и Херцеговине .

Илирски период
Римски период
Средњи вијек
Турски период
Аустроугарски период
Рудо између два рата
Други свјетски рат

Created by Digitality.ba