Општина Рудо

Територија општине Рудо се налази на тромеђи Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе. Граничи се са општинама из Републике Српске: Вишеград, Рогатица, Ново Горажде и Чајниче и општинама које припадају Србији: Прибој и Чајетина.

Земљиште је изразито брдско-планинско са селима која су разбацана и испресијецана планинским превојима. Рудо је у коридору једне од најзначајнијих републичких лонгитудалних саобраћајница магистралног пута М-5 Сарајево – Рудо – Вишеград – Ужице и даље до бугарске границе. Тако је обезбјеђена доступност општине Рудо важним центрима Републике Српске, Федерације БиХ, Републике Србије и Републике Црне Горе. Удаљености од значајнијих центара су: Бања Лука – 360 км, Сарајево – 130 км, Београд – 300 км.

Површина општине је 344 км2. На подручју општине се налазе 89 насељених мјеста. Број становника према попису из 2013. године је износио 7578 у 2.847 домаћинстава. Подручје града се налази на брдско-планинском подручју доњег тока ријеке Лим, на 389 метара надморске висине, двадесетак километара прије његовог ушћа у Дрину. Територијом општине, Лим протиче у дужини око 30 км, а већим дијелом протиче кроз насељена мјеста. Од 1990. године у доњем току Лима формирано је вјештачко језеро хидроелектране Вишеград које је окружено атрактивним планинским предјелима.

Created by Digitality.ba